Kermis Oss: Het laatste nieuws

Osse kermis voor één keer groter dan Tilburg

30-07-2020
Kermis Oss, Osse kermis voor één keer groter dan Tilburg
Osse kermis voor één keer groter dan Tilburg: ruim zestig attracties in ‘mobiel pretpark’

OSS - Oss pakt flink uit met de aangepaste kermis. Over twee weken staan op de Rusheuvel bijna vijftig attracties en kraampjes, in het Jan Cunenpark nog eens zeventien. Dat is samen zelfs meer dan er eerder deze maand in Tilburg stonden. Wie straks een rondje over het terrein wil maken, moet vooraf wel even reserveren.

Nee, het was zeker geen doel op zich om de grootste te worden. Want kermiswethouder Thijs van Kessel weet ook wel dat er in Tilburg behoorlijk wat kritiek klonk op de drukte tijdens de kermis. Bang voor een vergelijkbaar scenario is hij echter niet. Al was het maar omdat in Oss de bezoekersstroom van de kermis volledig gescheiden is van het winkelend publiek, bewoners en bezoekers van de horeca.

Je merkt aan alles dat er een grote behoefte is om er even uit te gaan", zegt Van Kessel. Zeker nu veel mensen de vakantieplannen moeten annuleren. Daarom hebben we geprobeerd de kermis zo goed mogelijk door te laten gaan binnen de richtlijnen van het RIVM. Ik denk dat dat heel aardig gelukt is.”
Kermispark met 250 man

Over twee weken staan op de Rusheuvel namelijk 46 attracties en kraampjes. Die worden opgebouwd op twee pleinen waar een groot hek omheen komt. Het ene vol kindervermaak, het andere voor het grootvermaak. Beide terreinen krijgen een centrale in- en uitgang, net als een verplichte looprichting.

Drie primeurs
Om de mensenmassa in controle te houden, werkt Oss met een speciale druktemeter. Die geeft aan hoe vol het op het kermisterrein is. De meter is te vinden op de site, maar ook op een groot bord dat aan de Eikenboomgaard wordt geplaatst. Dat plein wijst Oss namelijk aan als dé parkeerplek voor bezoekers van de kermis. Eenmaal op het terrein houden gastheren en -vrouwen in de gaten of bezoekers voldoende afstand houden. Het feest duurt elke dag tot hooguit 23.00 uur. Alcohol is op het kermisterrein verboden. Tijdens de opbouw is de Rusheuvel verboden terrein voor belangstellenden.

Het kermispark biedt gelijk drie primeurs. Allereerst is dat het splinternieuwe reuzenrad The Star, dat met een revolutionair lichtsysteem een absolute blikvanger belooft te worden. Ook de vliegende schotel Reactor en het spookhuis Spuk, met karretjes op een echte achtbaanrail, zijn in Oss voor het eerst op een Nederlandse kermis te zien.
Lichtpuntje in de duisternis

Het wordt een doorloop-evenement, echt een mobiel pretpark", zegt mede-organisator Frank Vale, die er zelf te vinden is met de Deca Dance. Veel burgemeesters zijn nog terughoudend, ze durven het niet aan een echte kermis te organiseren. Daarom zijn we extra blij dat ze in Oss hun nek uitsteken. Een lichtpuntje in de duisternis. Ik hoop dat dit concept ook naar andere steden vertaald kan worden. Want bij veel exploitanten staat het water aan de lippen.”

De kermis duurt van donderdag 13 tot en met woensdag 19 augustus. Tegelijkertijd is in het Jan Cunenpark de nostalgische kermis te vinden. Het totaal aantal attracties in de stad komt daarmee op 63.
Bron: Brabants Dagblad